Bilanpassning

Hur kan bilen anpassas?

På Mobilitetscenter finns möjlighet att se och prova olika anpassningar och lösningar för att se vad som fungerar bäst för dig. Det finns många fördelar med en tidig kontakt för att bilval och anpassning ska passa dina behov.

På Mobilitetscenter träffar du arbetsterapeut med specialkompetens för att utreda hur du så självständigt och trafiksäkert som möjligt ska kunna använda din bil. Vi vill ge dig möjlighet att se och prova olika lösningar för att finna det som fungerar bäst för dig.

För remissblankett klicka nedan.

Utrustning för utprovning av bilanpassning

Förflyttningsträning

Att träna förflyttning i en reell bilmiljö kan vara skillnaden på självständighet och hjälpberoende. På Mobilitetscenter finns det möjlighet att träna just förflyttning i vår bil som är höj- och sänkbar. Bilen är också utrustad med en sitsbreddare för att underlätta förflyttning från rullstol till förasäte. Bilen fungerar som en utprovningsbil med olika typer av handreglage, förlängda stolsskenor, elmanövrerat förarsäte och variabelt styrservo. Det är också möjligt att prova lämplig lyftteknik av förflyttningshjälpmedel i och ur bil.

DriveCap

DriveCap är en teststation utformad som en förarmiljö med möjlighet att testa reglagehantering, uppmärksamhet, reaktionsförmåga och informationshantering.

Det är möjligt att anpassa förarmiljön med t.ex. handreglage, rattspinnare, vänstergas osv. Förarstolen är också möjlig att koppla loss och ta bort för att kunna köra in med rullstol och hantera reglage för gas, broms och ratt sittandes från denna.

Handreglage

Vi har också en utställning med marknadens mest förekommande handreglage för gas och broms.

Bilbarnstolar för barn med funktionsnedsättning

För barn med funktionsnedsättning är det extra viktigt att det är säkert och stabilt att färdas i bil.

På Mobilitetscenter finns möjlighet att prova de vanligaste bilbarnstolarna för barn i behov av extra stöd i sittande. Vi har bältessystem och vridbara säten i vår utställning.

Den gamla skriften ”Åka säkert – om trafiksäkerhet för barn med funktionshinder” utgiven av VTI och RBU uppdateras.

När den nya versionen finns tillgänglig hittar du den här!