Projekt

Pågående

Åka säkert

Vad är trafiksäkert – för barn med funktionsnedsättning?

Mobilitetscenter är initiativtagare till ett projekt för att skapa en plattform för kunskap, råd och tips för trafiksäker färd i bil för barn med funktionsnedsättning. Grunden är skriften Åka Säkert från 2002 som ska uppdateras utifrån dagens förutsättningar. Projektet drivs i samarbete med Habilitering och Hälsa i Västra Götalandsregionen, NTF Väst och StageIT och finansieras av Trafikverkets Skyltfond.

DriveCap

Mobilitetscenter har utvecklat ett nytt bedömningsinstrument DriveCap för klinisk användning i körkortsmedicinsk bedömning av såväl kognitiv som motorisk förmåga. Utvecklingen har utförts med företagen Braun Ability och StageIT. Utvecklingsprojektet finansierades delvis av Trafikverkets skyltfond för trafiksäkerhetsprojekt. Idéen till produkten har vuxit fram hos en engagerad personalgrupp i Mobilitetscenters verksamhet där en förebild, Static Assessment Rig (SAR), använts i många år. Förebilden tillverkas dock inte längre och har inte kunnat uppdateras på flera år. Det nya redskapet, DriveCap ska erbjuda en verktygslåda med olika övningar som prövar kognitiva och motoriska förmågor såsom uppmärksamhet, reaktionsförmåga, informationsbearbetning, visuell avsökning och reglagehantering.

DriveCap är en kombination av ny produkt och anpassning av en befintlig som får ett nytt användningsområde. Hårdvarans ursprungliga version DTS finns på marknaden och saluförs av Braun Ability. DTS har framför allt använts för att planera vilken anpassningsutrustning som behövs för rörelsehindrade förare. Förvandlingen till DriveCap har inneburit en uppdatering och komplettering av hårdvaran samt en helt ny programvara som utformats av StageIT efter den specifikation som har dokumenterats på Mobilitetscenter under många års användning av förlagan – SAR. Den utvecklade produkten kommer att öka användningsområdet avsevärt genom dess användning även i körkortsmedicinska utredningar.

Den prototyp som utvecklats med stöd av Trafikverkets skyltfond för trafiksäkerhetsprojekt provas nu i verksamheten på Mobilitetscenter. För att fortsätta utvecklingen mot en kommersiellt tillgänglig produkt behöver DriveCap genomgå en vetenskaplig utvärdering som kommer att genomföras i samarbete med Göteborgs Universitet, Institutionen för Neurovetenskap och Fysiologi, Sektionen för Hälsa och Rehabilitering. Projektet för vetenskaplig utvärdering finansieras delvis av Vinnova/Medtech4Health.

Syftet med projektet är att genomföra en vetenskaplig prövning av DriveCap för att säkerställa objektiva och korrekta bedömningar av förmågan för bilkörning. Målsättningen är att DriveCap ska utvecklas till en framtida kommersiell produkt som till rimligt pris kan införskaffas och användas i klinisk verksamhet över hela Sverige och i andra länder

DriveCap kommer att ge körkortsmedicinska utredningar en hög trovärdighet för den person som testas då alla moment genomförs i en förarmiljö samt hög tillförlitlighet för bedömningen då resultaten ska baseras på en vetenskaplig utvärdering. För många verksamheter kommer DriveCap förbättra innehållet i de körkortsmedicinska utredningarna då liknande redskap inte funnits tillgängligt tidigare. När projekt avslutas ska DriveCap vara utvärderad avseende validitet och reliabilitet, ha normvärden för personer utan skada/sjukdom samt resultatbaserade gränsvärden

Avslutade

Simulatorstudie

Med stöd från Stiftelsen Promobilia och Transportstyrelsen har Mobilitetscenter ett pågående simulatorprojekt. Syftet med projektet är att utvärdera och undersöka körbeteende hos oerfarna förare med specifika funktionshinder med hjälp av en körsimulator. För att kunna utvärdera detta program och förare behöver först en grupp personer utan funktionshinder och/eller diagnoser provköra simulatorn. Preliminära resultat kommer att presenteras vid Transportforum i Linköping, januari 2017.

Safe move

VTI, Mobilitetscenter i Göteborg och Volvo Cars har tillsammans med det franska fordonsklustret Moveo utrett hur man kan underlätta för äldre bilförare att köra säkert. Projektet Safe move finansierades av Vinnova och Västra Götalandsregionen. Projektet avslutades under vintern 2015/2016.

Vägen till körkort för ungdomar med neuropsykiatrisk diagnos

Mobilitetscenter har erhållit projektmedel från Trafikverkets skyltfond för att kunna genomföra en uppföljning av utfallet av körkortsutbildningen för ungdomar som besökt Mobiliatetscenter för utredning av lämplighet inför ansökan av körkortstillstånd. Syftet med projektet var att undersöka om ungdomar med ADHD och Aspergers syndrom -AS, som godkänts vid utredning för lämplighet för körkortstillstånd, slutligen fått sitt körkort samt deras erfarenheter och upplevda svårigheter under körkortsutbildningen.

För hela rapporten tryck nedan

Simulatorprojekt – Träning med anpassning

Mobilitetscenter har beviljats projektmedel av stiftelserna Focus och Promobilia för en anpassad körsimulator.
Syftet med projektet var att utvärdera om träning i körsimulator ger färdigheter man har nytta av vid fortsatt övningskörning. Projektet riktade sig till ungdomar med rörelsenedsättning och giltigt körkortstillstånd.

För rapporten tryck nedan

Automatprojektet

Mobilitetscenter har erhållit projektmedel ur Trafikverkets skyltfond och utfört en studie med friska äldre personer.

Syftet med projektet var att undersöka hur användning av bil med automatisk växellåda påverkar körförmågan hos äldre bilförare vid praktisk körbedömning i trafik.

Med stöd från Trafikverkets skyltfond har ett uppföljande projekt med yngre förare genomförts. Syftet var att jämföra åldersgrupperna.